Ervaringen met de klassieke homeopathie

angst, fobie, diarree

Dit artikel is eerder (1992) verschenen in het Kore-tijdschrift. Om privacy redenen is de naam van de patiënt/auteur weggelaten.

Beste lezers,
Op het moment dat de redactie van het Kore-blad mij vroeg om een stukje te schrijven over mijn ervaring met de klassieke homeopathie, zei ik spontaan ja, omdat ik het fijn vind om dingen uit te dragen die mij na aan het hart liggen en waar ik achter sta. Toch heb ik een poosje na moeten denken over wat ik zou opschrijven: je loopt tenslotte niet met al je klachten te koop.... De keus was om vaag te blijven over mijn klachten, waardoor het maar weinig mensen zou aanspreken, maar waardoor ook het resultaat van de homeopatische behandeling minder waarde zou krijgen, of gewoon vertellen wat er aan de hand was.
Mijn keus viel op het laatste, omdat ik weet dat veel mensen iets soortgelijks hebben en omdat duidelijk wordt dat je ook voor psychische of emotionele klachten bij een klassiek homeopaat aan het goede adres bent.
Mijn klachten sluimerden al langer, maar verergerden snel door een verandering van baan, waardoor ik plotseling veel meer verantwoordelijkheden kreeg en terwijl ook het vakgebied nog vrij nieuw voor me was. Toch werd ik geacht het bedrijf te vertegenwoordigen bij grote professionele klanten die het, dacht ik, allemaal veel beter wisten. Het ging vaak om orders van miljoenen guldens. Dingen die niet geregeld waren, trok ik me persoonlijk aan. Dit resulteerde in schrik en angst telkens als ik te horen kreeg dat ik weer op reis moest. Slecht slapen en diarree op de meeste ongelegen momenten. Met de bijkomende angst om diarree te krijgen op die ongelegen momenten, was de cirkel rond. Het begon zelfs in mijn privéleven te domineren. De situatie werd onhoudbaar...
Een bezoek aan de huisarts leverde mij een doosje pillen op en de mededeling dat, als ze niet hielpen ik veel sterkere zou krijgen en als dat nog niet hielp, gedragstherapie. Ze hielpen niet en ‘plat spuiten' tegen angst zag ik niet zitten.
Via een vriendin kreeg ik het adres van Henk Gerbrands bij Kore. Daar zat ik dan; bij een klassiek homeopaat hoef je je nooit uit te kleden, maar hij vraagt wel het hemd van je lijf. Vragen die ogenschijnlijk niets met jouw probleem te maken hebben, zoals: ben je kouwelijk aangelegd, op welke kant ga je altijd slapen, houd je van koud of warm drinken, ben je bang om ziek te worden, enz. Ik vond dat we door deze vragen en antwoorden van het eigenlijke probleem afdwaalden. Later begreep ik dat door karakteristieke symptomen van het beeld dat je van jezelf schetst, de homeopaat al aan een bepaald middel denkt. Bij dit middel horen ook andere typische kenmerken, die hij dan checkt d.m.v. dit soort vragen.
De mededeling dat de klassieke homeopathie echt tot op de bodem kan genezen i.p.v. symptomen bestrijden, sprak mij natuurlijk zeer aan, het genezen kon mij niet vlug genoeg gaan. Toch ging dat langzamer dan ik had gehoopt; te meer daar mijn vrouw vrij snel op homeopatische middelen reageert. Het ging zo geleidelijk dat ik pas na ongeveer driekwart jaar tot de conclusie kwam dat ik me veel beter voelde, zeker toen ik mijn notities terug las uit het begin van de behandeling. (Henk had gevraagd om bij te houden hoe ik me voelde en of er veranderingen optraden in klachten en gedrag tijdens het verloop van de behandeling).
De genezing werd daarna echt een feit. Ik kon problemen veel beter relativeren, de verantwoordelijkheden vielen mij niet zwaar meer, ik trok ze zelfs weer naar me toe en reizen deed ik ook weer met plezier.
Ondanks de goede afloop is dit verhaal nog niet af. Tijdens een consult zei Henk: "Wat doe je als je over een poosje weer een andere functie hebt gekregen; krijg je dan weer dezelfde klachten en kom je dan weer hier voor een middel? We houden regelmatig voordrachten over antroposofie, waarmee we de mensen iets willen geven, wat hen innerlijker sterker maakt en waardoor ze beter opgewassen zijn tegen de problemen van het leven." Mijn vrouw en ik zijn er zeer sceptisch aan begonnen, we wilden niet in een soort sekte terecht komen. Onze vrees was onterecht, we zijn allebei enthousiast over de antroposofie. Het is ‘voedsel voor de ziel' en daardoor ook op een bepaalde manier genezend. Dit klinkt vreemd, maar het is echt onze ervaring; je gaat op een andere manier tegen het leven aankijken. Mijn ervaring met de klassieke homeopathie en mijn huidige interesse voor de antroposofie zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het blijkt dat je over beide onderwerpen maar met zeer weinig mensen kunt praten en ik wil dan ook besluiten met een eerder genoemde maar treffende uitspraak: Het lijkt wel een geheim dat je bij je draagt, maar het maakt je wel sterker!

terug naar Artikelen per categorie