Hypericum Perforatum - St. Janskruid

Deze plant bloeit omstreeks 24 juni. U heeft hem vast wel eens zien staan aan de kant van de weg of bij de bosrand. Het is een plant die tussen de 20 en 100 cm hoog kan worden. In het voorjaar komt eerst een rechte stengel uit de wortelstok tevoorschijn. De takken staan gespreid en hebben klein, donkergroen, gladde, ovale bladeren. Deze bladeren hebben talrijke, doorschijnende klierpuntjes die je goed kunt zien wanneer je de bladeren tegen het licht houdt. De plant bloeit prachtig met goudgele, uit vijf blaadjes bestaande bloemen, die als een soort scherm bovenop de plant zitten. Deze bloemen lijken net op een soort propellers, doordat de vorm van de bladeren niet gelijk is, een soort gele zonneradjes. Je verwacht bijna dat ze gaan draaien wanneer je ernaar kijkt. Ook in de bloemblaadjes bevinden zich de klierpuntjes, waarin de Johannesolie zich bevindt.
De plant heeft heel veel licht nodig. Als het niet warm genoeg is, ontkiemt het zaad zelfs in een vochtige omgeving niet.
Het St. Janskruid was al in de tijd van Paracelsus als geneesmiddel bekend. Van de plant worden de bloemen verzameld en in olijfolie aan het zonlicht blootgesteld. De olie verkleurt dan tot rood. Deze olie kun je gebruiken als massage-olie, maar ook na verbrandingen wanneer je te lang in de zon hebt gelegen. De huid steekt dan even heel erg, maar daarna ben je van je zonnebrand af en kunt weer slapen. Wel uitkijken dat je daarna niet weer in de zon gaat, want dan verbrand je nog veel erger!
Verder wordt de Hypericum gebruikt in de hypercal-tinctuur in combinatie met de Calendula. Deze doe je op wonden, tegen ontstekingen en tetanus. Hypericum werkt vooral bij wonden, die in zenuwrijke delen, zoals bv. vingers en tenen, zijn ontstaan. Wonden die ontstaan zijn door puntige voorwerpen, zoals bv. spijkers en spelden, reageren prima op een behandeling met Hypericum. Ook na een bezoek aan de tandarts, die vaak gebruik maakt van puntige voorwerpen om in je mond te werken, is spoelen met een verdunde oplossing van hypercal-tinctuur aan te bevelen. Opnieuw een pleidooi om deze tinctuur in uw huisapotheek op te nemen.
Verder kan Hypericum ook als homeopatisch middel ingezet worden in de vorm van een tablet, maar dan wel op voorschrift van uw homoeopaat. Kortom, een plant die de moeite van het bekijken zeker waard is, omdat ze ons als het ware laat zien hoe je door op de zon georiënteerd te zijn, er zo stralend en beweeglijk uit gaat zien.

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie