Rhus Toxicondendron

Deze keer geen plant die u veel in Nederland aan zult treffen, maar wel een homeopathisch middel dat u in uw huisapotheek in de vorm van een zalf tegen kunt komen. Het middel wordt gemaakt van de tinctuur van de verse bladeren, die bij zonsondergang net voor de bloeitijd geplukt worden.
De Rhus Toxicodendron of Gifsumak is een nauwelijks manshoge struik, die in de gematigde zone van Noord-Amerika, in Virginia en Georgia voorkomt en die van een droge bodem houdt. De plant werd in 1640 in Engeland ingevoerd en pas in 1798 voor het eerst als geneesmiddel in Europa gebruikt. In Amerika werd Rhus Toxicodendron al door de Indianen gebruikt.
De plant heeft moeite zich van de bodem te verheffen. De bodem wordt door onderaardse uitlopers doorwoeld; hieruit ontstaan dan weer nieuwe scheuten. Takken, die op de bodem liggen, wortelen zich krachtig in de aarde. Wanneer de plant zich wel naar boven richt, doet hij dit door zich in muren of in de stam van een boom vast te wortelen. Hij klimt dan omhoog. Dan verandert ook zijn verschijning. Uit de nauwelijks manshoge struik ontstaat een hoogklimmend gewas met smalle hoofdloten. Uit deze loten ontstaan de driedelige bladeren met vingerlange steel en de dikwijls 3x zo lange, aan beide zijden toegespitste bladeren, die van boven donkergroen en van onderen lichtgroen van kleur zijn. Uit de bladoksels komen de korte bloemtrossen tevoorschijn, die uit onopvallende kleine, witgroene bloempjes bestaan, die van onderen een roodachtige verkleuring tonen. De kogelvormige vruchtjes zijn geelachtig gekleurd en ongeveer zo groot als een erwt. Het geelachtige, witte melksap uit de plant wordt zwart als het aan de lucht wordt blootgesteld; het bevat sterk op de huid werkende stoffen. Zelfs de aanraking met de bladeren - die overigens in de herfst prachtig goudgeel van kleur worden - kan een hevige huidreactie tevoorschijn roepen. De plant is 's nachts giftiger dan overdag en ook de afwezigheid van zonlicht samen met vochtigheid in de lucht verhoogt de giftige werking.
Eén van de meest belangrijke kenmerken van de klachten van Rhus Toxicodendron is dat alle klachten verergeren bij beginnende beweging, verbeteren bij voortgezette beweging, maar langdurige beweging geeft uitputting en pijn. De klachten hebben meestal betrekking op spieren, banden, pezen en gewrichten, zowel in de rug als bij de armen en benen. Een stijf, lam, verrekt zwaar gevoel overheerst. Vaak is er ook een zwelling. De patiënt is onrustig, wil steeds beweging omdat dat verlichting geeft. Er is een gevoeligheid voor natte kou, vaak ook een verergering van de klachten.
Omdat Rhus Toxicodendron ook nog andere klachten (die ik hier niet beschrijf) kan genezen - en dus ook veroorzaken - is het van groot belang dat het als homeopathisch middel slechts door de homeopaat wordt ingezet. De zalf kunt u gebruiken na overinspanning, vertillen en verrekking of verstuiking of na advies van uw homeopaat bv. bij gewrichtsklachten.
Alweer een plant die u dankbaar zult zijn, wanneer zijn genezende werking u van pijnlijke klachten verlost!

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie