Symphytum Officinale - Smeerwortel

Een plant, die u op het moment volop bloeiend tegen kunt komen is de Symphytum, de smeerwortel. De plant bloeit van mei tot september en is vooral te vinden langs sloten of beekjes en langs wegen en paden waar de grond vochtig genoeg is en er voldoende licht valt. Zowel licht als water heeft de plant 'brood'nodig. Vanuit een rozet van spitse, lange, ruwbehaarde bladeren groeit een lange, holle, hoekige stengel, die ook weer met dezelfde bladeren begroeid is. Deze stengels kunnen soms meer dan een meter hoog worden. De plant bloeit met prachtige, paarse, diepingestulpte bloemetjes, die met hun stengeltjes bijna vergroeid zijn met de oksel van de eindbladeren, het zijn een soort naar beneden omgekrulde trosjes. Soms zijn de bloemen ook geelachtig wit van kleur. Als de bloemen afgevallen zijn, blijven de stengels over, die dan rechtlijnig alle kanten op staan te stralen. De plant heeft donkere, stevige wortels, die, wanner je het donkerige vliesje eraf haalt, een plakkerige, witte indruk geven.
Vroeger werd de tot een papje verwreven wortel gebruikt in plaats van een gripsverband bij een botbreuk, het zorgde dan voor voldoende stevigheid en bevorderde tevens de genezing.
Hiermee beland ik bij één van de belangrijkste toepassingen van Symphytum, ook in deze tijd. Het is een geneesmiddel dat vooral wordt ingezet bij botbreuken of wanneer een breuk niet goed geneest. De resultaten zijn fantastisch. De breuk heelt veel sneller, bij een goed stand van de botbreukeinden is gips vaak niet eens nodig en loopt de patiënt binnen een paar weken of dagen weer 'heel' rond. Ook wanneer er wel gips of andere technieken gebruikt moesten worden om de botstukken weer goed tegen elkaar te laten groeien is het inzetten van Symphytum toch verstandig, omdat het het genezingsproces aanzienlijk versnelt en complicaties voorkomt.
Ook klachten die soms overgebleven zijn na een oud letsel aan het bot, bv. na een slag, klap of oude breuk verdwijnen wanneer Symphytum gebruikt wordt.
Een ander, heel specifiek toepassingsgebied van Symphytum is bij een letsel aan de oogbol, ontstaan door een stomp voorwerp. Hierbij kun je denken aan bv. een sneeuwbal, de punt van een paraplu of het vuistje van een kind. De zachte delen van het oog moeten dan wel intact zijn.
Soms is het nodig om voor het geven van Symphytum eerst Arnica in te zetten, dit i.v.m. de zwelling. Het is daarom altijd beter om toch eerst nog uw homeopaat te raadplegen voor u een middel inzet.
Voor mij was het leuk om te merken dat ik, nadat ik voor de eerste keer dit middel en de plant bestudeerd had, dat jaar voor het eerst zag hoeveel Symphytum er gewoon langs de weg groeit. Het was of ik een goede vriend herkende, steeds als ik de plant weer tegenkwam.

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie